Társasjáték Blog

Társasjáték Blog

Ezek lesznek az év társasjátékai

2016. június 16. - esotanc

Kihirdették az idei „Év társasjátéka” díjat jelöltjeit. Jelenleg hárman vannak versenyben, közülök választják ki az abszolút győztest, de a három közé bekerülni is nagy szó. Ki lesz a nyertes? Egy menő partyjáték, az ókori Egyiptomot megidéző társas, vagy egy felfedezős játék?

A Spiel des Jahres egy német díj, azonban ma már a világ egyik legelismertebb díjának számít társasjáték körökben, amely garantáltan megdobja az eladásokat is. Lássuk a társasokat!

Fedőnevek (Codenames)

fedonevek.jpg

A fedőnevek egy egyszerű, de nagyon népszerű Partyjáték. Tavaly dobták piacra, de már 18 nyelven, köztük magyar nyelven is megjelent a fordítása.

A játék szabályai két perc alatt megtanulhatóak, így ideális társasági játéknak. Egy-egy játékmenet nem túl hosszú, 20-30 percet vesz igénybe, szóval tökéletesen van eltalálva minden paramétere, hogy ideális partyjáték legyen.

A játék lényege, hogy 25 kártya kerül lefordításra. Mindegyiken egy-egy szó olvasható. A 25 kártya közül vannak semleges kártyák és a két csapathoz tartozó kártyák. A kódfejtő tudja csak, hogy melyik szavak tartoznak a csapatához, és csak egyetlen szót mondhat, amiből a játékostársaknak ell kitalálni melyik kártya tartozhat hozzájuk.

Röviden ennyi a szabály (van még benne egy-két finomság), egyszerűnek tűnik, de valóban jó játékélményt nyújt. Én személyesen jobban szeretem az összetett stratégiai játékokat, de amikor játszottam vele, el kell ismerni, hogy lekötött, és izgalmas játék volt, különösen a kódfejtő szerepe. Csak egy példa. Két szavunk volt: király és rózsa. A „Lanchasterek” szóval próbálkoztam félsikerrel .

Imhotep

imhotep.jpg

Az Imhotep társasjáték az ókori Egyiptom világába kalauzol el minket, aholis rabszolgáinkkal kell egy-egy épületet felépíteni. A rabszolgák követ bányászhatnak, vagy éppen kihajózhatják a kibányászott köveket. A játékos húzhat akciókártyákat is. Bár ez így egyszerűnek tűnik valójában a játékosok folyamatosan keresztülhúzhatják egymás számításait. A játékkal még nem volt szerencsém játszani, de a leírás alapján a világ egyik legjobb társasjátékára a Puerto Rico-ra emlékeztet egy kicsit, rossz tehát nem lehet. A játékidő nagyjából 40 perce és 2-4 játékos játszhatja. Bár hivatalosan 10 éves kortól ajánlják, már kisebb gyerek is játszhat vele.

Karuba

karuba.jpg

A harmadik jelölt a Karuba, ami egy szigeten játszódik, ahová négy csapat érkezik, hogy megszerezze a sziget közepén található templom kincseit. Ahhoz, hogy eljussanak a kincshez, azonban a sűrű dzsungelen kell keresztülvágniuk, ahol szövevényes utak és zsákutcák nehezítik az előrejutást. Menet közben a kincskeresők értékes kincsekre is lelhetnek. A Karuba egyszerű játék 2-4 játékos játszhatja, és a játékidő nagyjából 40 perce.

A lista alapján a Fedőnevek tűnik a befutónak, hiszen az a játék már most is világsiker, de történhetnek még meglepetések. Nemrégiben a Magyar Társasjátékdíj jelöltjeinek listája is leszűkült 10 jelöltre. Ezekről itt olvashatsz bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasos.blog.hu/api/trackback/id/tr998813962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása